Ny line

Jeg har tidligere hatt en helsynk 3 line som favorittline til havabborfiske, men en hel synkeline har et par svakheter som har irritert meg endel. For eksempel det faktum at hele linen synker like fort, noe som gjør at man ofte hekter bunn mot slutten av hvert kast om man ønsker å stå noen meter fra dypkanten for å ikke skremme fisk. En annen ting er selve nedlegget av linen, på en hel synkeline enten det er intermediate eller hurtigere synkegrad vil linen lande like tungt på overflaten hele veien, ikke gunstig på en så lettskremt fisk som havabbor da man forstyrrer hele lengden man har lyst til å fiske av .

DSC_9211

 

Jeg har derfor valgt å gå for Vision sin Vibe 85+ synk 3. Denne linen har en 8,5 meter lang klump i synk 3 mens resten av linen er flyt. Front taperingen er ganske aggresiv, noe som gjør kasting av større fluer med endel luftmotstand lettere. Superglatt coating som gjør at den glir veldig godt. Kjernen er helt død, hvilket gir full kontakt under fiske, ingen minne og bidrar til at null energi forsvinner underveis i kastet.

 

Siden bakdelen av linen er i flyt, kan man legge kast ut i dypet der flytedelen av linen vil lande veldig lett over marbakken og plaske minst mulig der man forventer at fisken går og jakter. Klumpen synker godt, og tar fluen med ned på ønsket fiskedyp i løpet av 10-12 sekunder i stedet for en intermediate line hvor man må vente et halvmimnutt for å komme på samme dyp. Flytelinen bidrar til at man får en diagonal men rett linje fra flue til stangtupp med direkte kontakt. Kontra en line med «mage»/bukt like under stangtupp som man får ved bruk av en hel synkeline, særlig om man ønsker å fiske litt roligere eller fisker i pålandsvind eller strøm som treffer land. Den diagonale vinkelen gjør også at man kan stå et par meter fra kanten, og fiske opp marbakken uten å hekte rett i bunn idet fluen nærmer seg grunnere vann. Ikke få ganger jeg har skremt fisk som kommer langs kanten fordi jeg har måttet stå helt på dypkanten for å unngå å sette fluen i bunn i siste del av inntrekket, ved bruk av hel synkeline. En hel synkeline er  heller å foretrekke dersom jeg fisker fra båt og ønsker å dra fluene inn på samme dybde hele veien før nytt kast.

Pga at bakerste del av linen er i flyt kan man også fint gå å vade og fiske uten linekurv med denne linen, uten at det blir tungt å dra ut av vannet mens man kaster eller at linen synker ned i tangen. Jeg foretrekker uansett linekurv, da den sparer linen for mye ekstra slitasje i sand, skjell, skarpe steiner osv. 

 

Linen kommer med ferdig løkke klar for enkel montering av fortom, markert med klasse og synkegrad. Den har todelt farge, flytedelen er gul, noe som gjør det enkelt å vite når man kan skyte linen underveis i kastet. Her skal man ikke ha langt overheng for å få linen til å gå langt, jeg slipper når flytelinen er omtrent to meter på utsiden av stangtuppen, og det drar av gårde på hvert kast. Klumpen er aggresiv, man kan selvsagt bruke linen på alle stenger om man tilpasser kasteteknikk deretter, men jeg vil påstå at denne linen matcher best med raske stenger, perfekt match til min Merisuola.

DSC_9197

 

Det meste klaffet denne kvelden da jeg egentlig bare var ute for å teste den nye linen,  og årets første havabbor kom i håven etter kort tid, en flott fisk på rundt kiloen. Jeg fikk de svarene jeg ønsket med tanke på bruksområdene til Vibe 85+ synk 3. Absolutt en line å anbefale, også til sjøørretfiske dersom man må litt dypere. Også streamerfiske i elv vil være lettere med en slik lineprofil, flytedelen gjør det lettere å kontrollere drift og mending samtidig som fluen blir presentert på dypere vann, kontra en hel synkeline som vil bli dratt under strømmen helt fra stangtupp til flue, og gjør det vanskeligere og kontrollere og manipulere driftet slik man helst ønsker.

DSC_9201

Årets første havabbor tok en rød/hvit clouser variant.

%d bloggere liker dette: